portalfester.com

portalfester.com

17 Gener 2021
Guia del visitant > Quč visitar >

Quč visitar

Museus

Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó. Es troba situat en l'edifici de l'antiga Casa de la Vila, d'estil renaixentista (segle XVI), declarat Monument d'Interès Artístic Nacional. L'any 1945 s'inaugurava aquest Museu de titolaritat municipal, gràcies a l'aportació de les col·leccions de Camil Visedo Moltó. Recentment ha estat objecte d'una completa rehabilitació interior, i el seu contingut mostra una exposició ordenada per ambients culturals, que abasten des del Paleolític fins l'Època medieval, en la que destaquen un conjunt de ceràmiques del Neolític, la col·lecció de ploms amb escriptura ibèrica i les terracotes votives de la Serreta.

Adreça: Placeta del Carbó, s/n
Telèfon: 96 - 554 03 02
Fax: 96 - 554 25 07
Horari:
De dilluns a divendres,
de 9 a 14 h.
Dissabtes, diumenges i festius,
de 10.30 a 13.30 h.
(llevat dels mesos de juliol a setembre).
Visitar web

Casal de Sant Jordi, Museu de la Festa de Moros i Cristians. Instal·lat en una antiga casa senyorial (segle XVIII), on té la seva seu l'Associació de Sant Jordi, des de l'any 1961. L'edifici ha estat objecte d'una important rehabilitació (1993), principalment en la seva planta superior, on s'exhibeix una completa col·lecció que recull diferents aspectes de la festa de Moros i Cristians d'Alcoi, i inclou seccions de fototeca, pinacoteca (iconografia de Sant Jordi), indumentària de la festa, cartellística, biblioteca, etc.

Adreça: Sant Miquel, 62
Telèfon: 96 - 554 05 80
Horari:
De dimarts a divendres,
d'11 a 13 h. i de 17.30 a 19.30 h.
Dissabtes, diumenges i festius,
de 10.30 a 14 h.
Visitar web

Museu Parroquial de Sant Maure i Sant Francesc. Situat en unes dependències annexes a l'església, custodia una col·lecció singular d'art religiós, entre la qual cal destacar una secció de pintura devocional, ornaments litúrgics, imatges i objectes relacionats amb el culte. Al temple es conserven pintures de Francesc Laporta.

Adreça: Plaça de Ramón y Cajal, 6
Telèfon: 96 - 554 39 57
Horari: Sol·licitud prèvia.


Col·lecció d'Art de l'Ajuntament. En diferents estances de la casa consistorial hi ha instal·lada una variada mostra de pintures d'artistes locals, entre les quals figuren obres de Ferran Cabrera i Cantó, Edmund Jordà i Pascual, Adolf Durà i Abad, Toni Miró, etc., i també altres pintures d'autors contemporanis.

La col·lecció d'art municipal es completa amb una sèrie de monuments situats a la via pública, com poden ser: L'ocell, d'Eusebi Sempere, a més d'altres d'Ismael Belda, Vicent Ferrero, José Gonzalvo, Salvador Soria, etc.
Visitar web

Paratges

Alcoi i la seua rodalia ofereixen múltiples possibilitats per al desenvolupament d'activitats i esports de muntanya, com ara el senderisme, l'escalada, l'espeleologia, etc., atesa la proximitat de les serres (Mariola, el Carrascar, la Serreta), i l'existència de barrancs profunds (barranc del Cint, els Canalons, etc.).

Entre els paratges més atractius que podem visitar a la serra de Mariola és, sens dubte, el municipi d'Agres (a 20 km d'Alcoi) el que ofereix aquells que presenten unes majors possibilitats i suggeridores excursions (caves de neu o antigues neveres, el santuari de la Mare de Déu del Castell, fonts, etc.) i el que, a més, disposa d'una infraestructura i tradició en la pràctica del turisme d'interior.

A 11 quilòmetres a l'oest de la ciutat es troba el paratge de la Font Roja, a la serra del Carrascar, que actualment és un parc natural on es localitzen espècies autòctones de vegetació, com ara carrasques, freixes, teixos, aurons i roures valencians o gal·lers. L'al·licient de les aigües fredes de la seua font, les àrees recreatives (paellers), les excursions que poden realitzar-se per anar al cim del Menejador (1.352 m), a les caves o antics pous que es feien servir per emmagatzemar-hi la neu, etc., i les distintes vistes de la foia d'Alcoi que s'hi poden contemplar, aconsellen la visita d'aquest paratge on, a més, hi ha un santuari dedicat a la Immaculada Concepció, sota l'advocació de la Mare de Déu dels Lliris, en commemoració d'un fet miraculós esdevingut el 21 d'agost de 1653, amb motiu de la trobada de la imatge de la Mare de Déu impresa sobre els bulbs d'uns lliris silvestres. 

L'ermita de Sant Antoni, situada en un extrem del parc natural, disposa d'una àrea recreativa. Un altre paratge que és idoni per a la pràctica de l'excursionisme és el barranc del Cint, pel qual ens podem endinsar a la serra de Mariola. Aquest té itineraris cap a l'ermita de Sant Cristòfol, el Preventori, els Baradellos, etc. 

La font del Molinar i el barranc per on corren les seues aigües, conserva antics edificis industrials en els quals encara perduren les restes de rodes hidràuliques.

El riu Barxell conserva racons de singular bellesa, com ara els Canalons i el Racó de Sant Bonaventura.

Ponts

Alcoi és conegut com la ciutat dels ponts. La peculiar orografia solcada per barrancs, que en van condicionar l'urbanisme i els eixamples successius, feren necessària la construcció d'aquests ponts.

A més dels petits ponts que formaven l'antiga xarxa viària (el pont de Penàguila, el de Cocentaina i l'antic de Sant Roc), que daten dels segles XVII i XVIII, n'hi ha d'altres de menors que van ser edificats per a permetre l'accés a les indústries situades a la vora del riu Riquer. És a partir del primer terç del segle XIX, però, quan es realitzen les primeres obres civils que van permetre el creixement d'Alcoi, gràcies a la construcció del Pont de Maria Cristina (1828-1838). Uns anys més tard, i amb motiu del nou traçat de la carretera Alacant-València, s'edifica el pont de Sant Roc (1862) i el pont de la Petxina (1863). 

Una altra de les construccions emblemàtiques de la ciutat és el Viaducte de Canalejas (1901-1907), que comunica el centre històric de la ciutat amb el barri del Tossal, l'estructura metàl·lica del qual va representar una innovació tècnica.. La necessitat de comunicar el centre amb l'eixample va aconsellar el traçat i l'edificació del pont de Sant Jordi (1925-1928), que va ser inaugurat el 16 de març de 1931. D'aquesta mateixa època és el pontó del Terrer, que igual que l'anterior va ser construït amb formigó armat.

L'última gran obra civil, realitzada per al desdoblament de la N-340 quan passa per Alcoi, és el pont de Fernando Reig, inaugurat el 27 d'abril de 1987.